Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Deze Traditionele Chinese Geneeswijzen omvatten een volledig medisch systeem dat al meer dan 2000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan genezen, klachten verbetert en ook preventief werkt.

De Chinese zienswijze benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Zo konden de Chinezen al eeuwen geleden het functioneren van het menselijk lichaam nauwkeurig verklaren. Hiervoor gebruikten zij echter begrippen zoals Wind, Koude, Warmte etc. die zij ontleenden uit hun observaties van de natuur.
De Chinese Geneeswijze onderscheidt zich verder door niet de ziekte maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van twee oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden.

Basisprincipe

Het basisprincipe van de acupunctuur is de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (beter bekend als meridianen) door ons lichaam. Bij ziekte is het energie-evenwicht verstoord.
Van alle therapievormen die de Traditionele Chinese Geneeswijzen kent, is de acupunctuur, de techniek waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten worden ingebracht, in Nederland het meest bekend. Door het plaatsen van de naalden kan de stroming van de energie beïnvloed worden en kunnen blokkades (o.a. een van de oorzaken van klachten) worden opgeheven. Door het bewust laten worden van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht kan men ook zelf meewerken aan het genezingsproces door bijvoorbeeld voeding en leefwijze aan te passen.

Bekendheid

Acupunctuur is verreweg de meest bekende TCG discipline in Europa. Deze bekendheid is ontstaan door de goede resultaten bij pijnbestrijding. Met acupunctuur kunnen echter nog veel meer aandoeningen behandeld worden. De wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) heeft een lijst gepubliceerd van ziektes, waarvan onomstotelijk vast staat dat zij door middel van acupunctuur te genezen, c.q. te verbeteren zijn.

acupunctuur 1
moxa

Moxa-therapie

Acupunctuur en moxa-therapie worden vaak in één collectieve term genoemd acumoxa-therapie. Moxa-therapie is een techniek waarbij een conus of staafje van het kruid Artemisia tot ontbranding wordt gebracht op de betreffende acupunctuurpunten om deze te stimuleren. Soms wordt het kruid op de acupunctuurnaald geplaatst en soms direct op de huid of op een isolerend schijfje.
Zowel acupunctuur als moxa-therapie zijn in staat om het functioneren van de organen en meridianen te bevorderen, en om Yin en Yang, Qi en Bloed te reguleren. Beide therapieën hebben hun specifieke kenmerken, maar ze kunnen in combinatie worden toegepast.
Moxa-therapie wordt toegepast als er sprake is van de toestand ‘Koude’ (term uit de TCG) en is dus afhankelijk van de patiënt en is niet per definitie aan bepaalde aandoeningen gekoppeld.

Cupping

Cupping (het zetten van cuppen) is een methode waarbij een kop (cup), gemaakt van glas, bamboe of aardewerk wordt aangebracht op het huidoppervlak. Door de kop kortstondig te verwarmen of door knijpen in de bal ontstaat een vacuümkracht, ook lokaal op de huid.
Het doel is om klachten, zoals Bloedstagnatie (term uit de TCG) en pijn, aan het lichaamsoppervlak en/of het daaronder liggend spierstelsel op te heffen.
Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, welke na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden. De Chinese geneeskunde beschouwt deze roodheid als lokale bloedstagnatie.

Behandeling

Onze acupuncturisten zijn medisch dan wel paramedisch geschoold en hebben een gedegen vakopleiding achter de rug. U heeft voor het bezoek aan onze praktijk voor een acupunctuurbehandeling veelal géén verwijsbriefje nodig van uw huisarts. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden, afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering, geheel of gedeeltelijk onze acupunctuur behandelingen.

logo NVA

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op. Op onze contactpagina vindt u onze gegevens en kunt u desgewenst uw vraag via onze website sturen.

In onderstaande video van onze beroepsorganisatie vindt u nog wat meer achtergrondinformatie